Misiunea și obiectivele programului de studii de Asistență Socială

A. Misiunea programului de studii Asistență socială, de a forma specialiști bine pregătiți profesional conform cu specificul domeniului, este în concordanță cu cea a Facultății de Litere și a Universității Tehnice din Cluj Napoca regăsindu-se în misiunea facultății și a universității de care aparține, asigurand astfel un caracter unitar al demersului academic.

Misiunea programului de studii Asistență socială conține și elemente de specificitate și oportunitate, prin planurile de învățământ pe baza cărora se desfășoară, integrându-se în cadrul național al calificărilor.

Programului de studii Asistență socială are o misiune complexă didactică și de cercetare științifică urmărind:

  • pregatirea de asistenți sociali care să răspundă nevoilor sociale sociale generale cu care populația se confruntă; prin urmarea unui masterat, acești absolvenți se vor putea specializa pe problematici specifice – de prevenție și intervenție necesare în societate. Prin competențele dobândite pot fi incluși in servicii specializate de coordonare și derulare a activităților caracteristice asistenței sociale;
  • pentru cei mai motivați dintre ei programul oferă perspectiva urmării unei cariere în cercetare;
  • formarea acestor specialiști în spiritul cercetarii- dezvoltării- inovarii astfel încât să dobândească abilitați atât pentru activitatea didactică cât și pentru cercetarea științifică;
  • formarea de specialiști cu orizont umanist și cultural larg care sa le permită ulterior în funcție de necesități, atât instruirea independentă în domeniul studiat cât și trecerea la specialități înrudite.

B. Obiectivele programului de studii Asistență sociala derivă din caracterul preponderent aplicativ, fără a exclude componența științifică, sunt:

  • atingerea unui nivel de competitivitate și performanță ridicat, cuantificabil prin comparație cu rezultatele absolvenților altor programe de studii similare;
  • educarea și formarea specialiștilor în domeniul Asistenței sociale prin parcurgerea unor discipline de specialitate;
  • promovarea activității de cercetare științifică (cercuri științifice studentești, contracte de cercetare), certificată prin participări la sesiuni de comunicari, etc., și finalizată cu lucrarea de licență.