Multiculturalismul și Nevoia de Recunoaștere

Mohandas K. Gandhi spunea cu timp in urma “Nicio cultura nu poate supravietui daca-si propune ca scop final exclusivitatea”. Aceste cuvinte cu siguranta inclina balanta inspre ideea multiculturalismului, concept ce-si impune sa sublinieze acceptarea si integrarea diferitelor culturi intr-o societate data. Intr-adevar, principalele obiective multiculturale au fost si sunt sprijinirea grupurilor etnice in pastrarea si consolidarea propriei lor identitati, depasirea obstacolelor ce stau in calea participarii lor efective la viata sociala a tarii de adoptie, promovarea schimburilor culturale si sustinerea imigrantilor in incercarea de a face fata inerentelor procese culturale de adaptare, amestec intercultural si/sau contopire.

In ciuda acestor eforturi, exista voci ce insista asupra laturii negative multiculturale, procesul in sine subminand cultura de baza a unui stat, punand in pericol unitatea sociala si coeziunea natiunii respective, fiind astfel o perpetua sursa de conflict. Desi anumite cercuri ideologice inca mai subliniaza importanta conceptului de “sat global”promovat de McLuhan, suficiente previziuni sumbre marsează in directia unei distopii globale in care diferite grupuri etnice sunt angrenate intr-un proces de evidentiere a propriei nevoi de recunoastere.

Propunem, cu titlu de exemplu, intrebari la care va invitam sa raspundeti:

  • Care sunt lectiile multiculturalismului?
  • Pana la ce punct pot fi ele implementate?
  • Ar trebui ca recentul val de reactii negative la adresa multiculturalismului sa insemne ceva?
  • Sunt natiunile etnice capabile de a fi initiate in spirit multicultural?
  • Poate supravietui proiectul experimental al unei Europe multiculturale?
  • Sunt fostii colonisti in pericol de a fi colonizati?
  • Putem eradica opozitia identitate/alteritate sau a devenit ea mai actuala ca niciodata?
  • Facand referire la Milton Bennett si cele 6 stadii experientiale pe care un individ le poate traversa in incercarea sa de a parcurge traseul de la etnocentrism la etnorelativism, si anume negarea, apararea, minimizarea, acceptarea, adaptarea si integrarea, unde anume v-ati situa?
  • Este “corectitudinea politica” la nivelul limbii o constrangere menita sa distorsioneze realitatea si natura umana sau o cale de a proteja grupurile entice minoritare?

Locul desfășurării

Conferința va avea loc în clădirea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Toate sălile în care se vor desfășura sesiunile sunt echipate cu calculatoare (Windows, Microsoft Office) și videoproiectoare. Există conexiune la internet atât la Biblioteca Județeană, cât și în clădirile universității și la hoteluri.

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare este situată în centrul orașului, la câteva sute de metri de orice punct de cazare.

  • Limbi oficiale ale conferinţei

    Lucrarile se vor redacta in engleza, franceza, germana, sau romana.

  • Prezentarea lucrărilor

    Timpul alocat prezentarilor este de 15 minute, urmat de sesiuni de 10 minute de intrebari si raspunsuri.